HISTORIE

In de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn de open water wedstrijden door Sluis, de Braakman en Vlissingen weer nieuw leven in geblazen. Op dat moment bestond alleen de Havenwedstrijd uit Breskens nog van voorgaande edities.

 

Aangezien de Ganze in de jaren zestig een dergelijk evenement organiseerde aan het Goese Sas, besloot de vereniging in 1974 een open water wedstrijd te gaan organiseren. De kennis die was opgedaan bij het Goese Sas was nog aanwezig binnen de vereniging. Zo ontstond een nieuwe open water wedstrijd aan het Goese Sas. Omdat er nagenoeg geen voorzieningen waren, werd in 1975 gekozen voor Wilhelminadorp als locatie.

 

Er kon hier gebruik gemaakt worden van het Wilhelminahuis met de daar aanwezige faciliteiten. De start en finish waren gesitueerd bij de toenmalige draaibrug. Er werd gezwommen in de richting van het Goese Sas.

 

Na het vervangen van de draaibrug in de huidige ophaalbrug en het nationale karakter van de Ganzetrek, werd het parcours van de Ganzetrek gewijzigd. De start en finish werd verplaatst naar de steiger bij de meestoof en er wordt vanaf dat moment richting Goes gezwommen. Een kaarsrecht parcours zonder al te veel last van wegverkeer.

 

In het begin werd de Ganzetrek in de één na laatste zaterdag van augustus georganiseerd. Vanaf 1990 was het niet meer mogelijk om het kanaal af te sluiten in juli en augustus door de toename van het recreatief vaarverkeer. Voor de organisatie bleef alleen juni of september over.

 

Omdat Stormvogel (nu DZK) de Kanaalrace op de eerste zondag van september organiseerde, is door de Ganze gekozen voor de eerste zaterdag van september. In de zwem volksmond wordt dit ook wel “een weekendje Zeeland” genoemd. Voor deelnemers uit het land is het handig dat de twee wedstrijden in hetzelfde weekend vallen.